Burun ameliyatı, burnun dış veya iç kısmında yapılan her türlü ameliyatı içerir. Burun tıkanıklığı genellikle anatomik ve fonksiyonel problemler sonucu ortaya çıkan, üst hava yollarında hava akımının bozulmasına neden olabilen, dolayısıyla uyku apnesi ve horlamada önemli rol oynayan, aynı zamanda CPAP kullanımını da engelleyebilen bir durumdur. Nazal hava akışı sorunlarının nedeni; burun septumunun sapması, burun etlerinin genişlemesi, burun açıklığının daralması veya çökmesi, burun polipleri, alerjiler veya diğer tahriş edici maddeler nedeniyle şişmiş burun mukozası veya genellikle bunların bir kombinasyonu olabilir. Genellikle burun tıkanıklığını hedef alan ilk tercih tıbbi tedavi seçenekleridir; bunlar arasında burunun tuzlu su ile yıkanması, steroidler ve antihistamin spreyler, ağızdan ilaç tedavisi ve alerji uzmanı değerlendirmesi yer alır. Breathe Right® burun bantları gibi harici burun dilatörleri, burun açıklığının daraldığı veya katlanabildiği bazı durumlarda kullanılabilir. Tıbbi tedavi tek başına başarılı olmadığında, ameliyat burun hava yolunu tek başına veya bu seçeneklerle birlikte iyileştirebilir.
Tedavi Edilen Koşullar
Yaygın bir rekonstrüktif ve kozmetik cerrahi türü olan burun ameliyatı aşağıdakileri gerçekleştirmek için yapılabilir:
- Nefes almayı iyileştirmek
- Doğuştan veya edinilmiş deformitelerin düzeltilmesi
- Burnun boyutunu veya şeklini değiştirme (kozmetik)
Burun yaralanmalarını onarın Tedavi edilen koşullar şunları içerir:
Obstrüktif uyku apnesi (OSA) Hasta uyku dönemlerinde nefes almayı bıraktığında ortaya çıkar; genellikle hava yolundaki tıkanma (tıkanma) sonucu oluşur. Sapmış septum Burun boşluğunun iki tarafını ayıran kıkırdağın anormal bir konfigürasyonu olup, düzgün nefes alma veya burun akıntısı sorunlarına neden olabilir.
Burun Ameliyatı Çeşitleri
En yaygın burun prosedürleri arasında burun etlerinin küçültülmesi ve septal deviasyonların düzeltilmesi (septoplasti) yer alır. Bazen dış burun şekil bozukluklarının düzeltilmesi (rinoseptoplasti) veya sinüs cerrahisi gerekli olabilir.
- Türbin azaltma
- Septoplasti
- Rinoseptoplasti
- Rinoplasti
Konka Küçültme
Konkalar: normal ve anormal karşılaştırma Konkalar, burun deliklerinden akciğerlere geçen havayı temizleyen ve nemlendiren burun içindeki küçük yapılardır. Dışında damar dokusu ve mukoza ile çevrili kemikli bir yapıdan oluşurlar ve alerji, tahriş veya enfeksiyon nedeniyle şişip iltihaplanabilirler, burun tıkanıklığına neden olabilirler ve aşırı miktarda mukus üreterek tıkanıklığa yol açabilirler. Radyofrekans konka redüksiyonu, konka içine iğne benzeri bir aletin yerleştirildiği ve enerjinin dokuya iletilerek kontrollü bir şekilde konka küçültüldüğü bir prosedürdür, böylece iyileşme süreci meydana geldiğinde konkalar küçültülerek, konka boyunca daha iyi hava akışı sağlanır. Lokal anestezi altında yapılan bir ofis işlemidir ve yaklaşık 10 dakika sürer. Genellikle iyileşme sürecinde herhangi bir ağrı, fiziksel görünümde bir değişiklik ve koku algısında kayıp gibi uzun vadeli yan etkiler görülmez. Hasta yaklaşık 3 hafta boyunca burnunda kabuklanma olacağının bilincinde olmalıdır. Bu dönemde burun tuzlu su yıkamaları sık yapılmasını ve antibiyotikli merhem kullanılmasını öneriyoruz. Küçük bir ihtimal de olsa konkaların zamanla tekrar büyüyüp başka bir Radyofrekans prosedürünü gerekli hale getirmesi mümkündür.
Burun Eti Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?
Konka hipertrofisi ağız kapalıyken burundan nefes almada sorun başlaması şeklinde kendini göstermektedir. Geceleri ağız açık uyuma eşlik edebilir. Ağızdan salya akması, horlama, uykudayken nefes durması, burunda tıkanıklık gibi belirtiler gece ve gündüz görülebileceği gibi sadece geceleri de ortaya çıkabilmektedir.
Konka genişlemesinin yaygın sebepleri arasında;
- Şiddetli alerjiler,
- Kronik enfeksiyonlar,
- Hava değişiklikleri,
- Stres,
- İlaçlar
- Hormonal değişiklikler
burundaki anatomik sorunlar sayılabilir.
Radyofrekans Konka Ameliyatı Nasıl Gerçekleşir?
Lokal anestezi altında yapılmaktadır. Doku içine özel bir elektrot yardımıyla belirli frekans ve güçte enerji verilir. İşlem sırasında burun etinde veya damakta herhangi bir kesi yapılmaz. Operasyon sonrası dikiş atılmaz. Yaklaşık 10-15 dakikalık bir işlemdir.
Ameliyat Sonrası Iyileşme Süreci Nasıl Geçer?
Sorunsuz ilerleyen bir burun eti ameliyatı sonrasında hasta, ayaktan 1-2 saat takip sonucunda taburcu edilebilir. Taburcu edildikten sonra, hastanın yaklaşık 1 hafta dinlenmesi gerekmektedir. Burun temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Taburcu edilen hasta 1 hafta aralıkla doktor kontrolüne gelmelidir.
İşlemden sonra yaklaşık üç hafta boyunca kabuklanma veya burun kuruluğu görülebilir. Bu süre zarfında tuzlu su çözeltisi ve antibiyotik merhem kullanmak bu yan etkilerin kontrolüne yardımcı olacaktır.
Radyofrekans Konka Ameliyatı Kimlere Uygundur?
Özellikle burun etlerinin şişip nefes almayı engellediği hastalarda uygulanır. Konka hipertrofisi daha çok alerjik yapılı kişilerde görülür. Ancak alerji olmadan da görülebilmektedir. Horlama ve basit apnesi olan kişilere de uygulanabilmektedir.
Radyofrekans enerjisi ile dokuda oluşturulan ısı, mukoza altında yer alan salgı hücrelerinin de sayıca azalmasına neden olur. Bu da örneğin alerjik nezleli hastalarda istenmeyen aşırı burun akıntısının azaltılmasını sağlar.
Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kanamayı ve şişmeyi önlemek için birkaç hafta yorucu aktivitelerden kaçınılmalıdır. Ayrıca uyurken başı yukarıda tutmak ve burunda oluşabilecek tahrişi önlemek için önden düğmeli kıyafetler giymek iyileşme sürecinin kolay geçmesine yardımcı olacaktır.
Neden Radyofrekans Yöntemi Tercih Ediliyor?
Kanamasız ve ağrısız bir işlem olan radyofrekans ile birlikte burun etinde küçülme sağlanmaktadır. Burun eti büyüklüğü nedeniyle hastaneye başvuran hastalar tarafından, avantajları nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.
Avantajları arasında oldukça kısa sürmesi ve aynı gün içerisinde işlem yapıldıktan sonra hastanın günlük yaşamına dönebilmesi yer almaktadır. Burunda veya başka bir yerde herhangi bir kesi yapılmamakta, anatomik bütünlük korunmaktadır.
Kanama oluşmamakta ve lokal anestezi ile uygulanabilmektedir. Burun kıkırdağı eğri olan kişilere genel anestezi gerekli görülebilmektedir.
Birkaç hafta sonra iyileşme süreci tamamlanmakta ve tedaviden sonuç alınmaya başlanmaktadır.
Ameliyat Öncesinde Nelere Dikkat Etmeliyim?
Sağlık sorunlarınız varsa doktorunuza söylemelisiniz. İlaç kullanıyorsanız mutlaka bundan doktorunuza bahsetmelisiniz. Ameliyattan 10 gün önce Aspirin tarzı kan sulandırıcı ilaç kullanımını bırakmalısınız. Böyle bir durum varsa doktorunuza söylemelisiniz. Sigarayı ameliyattan önce bırakmanız önerilir. Çünkü sigara iyileşme hızınızı ciddi anlamda düşürür.
Septoplasti
Septumun sagital görünümü Septoplasti, nazal septumdaki (burun delikleri arasındaki bölme) kusur ve şekil bozukluklarının cerrahi olarak düzeltilmesidir. Septum, burnun orta kısmında yer alan ve bir burun boşluğunu diğerinden ayıran, kemik ve kıkırdaktan oluşan bir yapıdır. Septum deviasyonu burnun bir tarafını tıkayabilir ve hava akışını önemli ölçüde bozabilir. Septoplasti, orta hat pozisyonunda septumu mümkün olduğu kadar düzleştirmeye ve sapmış kısmı çıkararak ve kalan kemik ve kıkırdak yeniden yapılandırılarak hava yolunu açmaya çalışır. Septoplasti örnekleri aşağıdakileri içerir: Sapmış bir nazal septum, burun delikleri arasındaki bölmenin (septum) düz bir dikey hizada olmadığı bir durumdur. Sapmış bir nazal septum, hava akışının tıkanmasına neden olabilir. Sapmış bir nazal septum, doğum kusurundan veya yaralanmadan kaynaklanabilir. Burun ve burun boşluğunu etkileyen yarık defektlerinin düzeltilmesi Septoplasti genel anestezi altında yapılan ayakta tedavi işlemidir. enfeksiyon, septal hematom, perforasyon ve kanama gibi komplikasyonlar olabilir .
Rinoseptoplasti
Septum deviasyonu daha karmaşık olduğunda veya nazal dış kısımda veya nazal kapakta buna bağlı bir deformite olduğunda, yeterli nazal nefes almayı sağlamak için rinoseptoplasti gerekebilir . Septum deviasyonu septumun daha dış kısmında yer alıyorsa, burun ucunu stabilize etmek ve burnun dış şeklini korumak için sıklıkla hastanın kaburga kıkırdağının bir parçasının kullanılması gerekir.
Rinoplasti
Estetik burun şekillendirme aynı zamanda rinoplasti olarak da bilinir. İşlem, burnun boyutunu küçültebilir veya artırabilir, burun deliklerinin açıklığını daraltabilir, burun ile üst dudak arasındaki açıyı değiştirebilir ve/veya burnun ucunu veya köprüsünü değiştirebilir. Ayrıca bazı solunum problemlerini de düzeltebilir. Rinoplasti, kemik ve kıkırdağın yeniden şekillendirilmesini içerir. Burun ameliyatı sırasında cerrah, burun içinden bir kesi yaparak burnun içinden çalışabileceği gibi, burun deliklerini ayıran doku boyunca küçük bir kesi yaparak dışarıdan da çalışabilir. İkincisi “açık” prosedür olarak bilinir.
Burun Cerrahisi Ameliyat Sonrası Talimatlar
Burun atelleri , burnunuzun içine bir dikişle tutturulan iki plastik parçadır. Uzun vadede en iyi sonuçları sağlamak için kullanılsalar da, geçici rahatsızlıklara ve burundan nefes almada zorluklara neden olabilirler. Bunlar, splintler ve dikişler alındıktan sonra, genellikle ameliyattan bir hafta sonra çözülmesi gereken geçici değişikliklerdir. Burun ameliyatından sonra size ağrı kesici ilaç verilecektir. Ağrı kontrolü için ihtiyacınız kadar alın .Kanama Ameliyattan sonraki birkaç gün küçük kanamaların yaşanması normaldir.
Burnunuzu mendille hafifçe silebilir ancak burnunuzu sümkürmeyin. En az iki hafta boyunca aspirin ve NSAID’lerden (ibuprofen, Advil®, Motrin®, naproksen veya Aleve® gibi) kaçının çünkü bunlar ameliyat sonrası kanama riskini artırabilir. Tuzlu su, iki hafta boyunca her burun deliğine günde dört ila beş kez iki kez püskürtülür Nazal tuzlu su, iyileşme sürecinde burnu temiz tutmak için tüm kabukları ve kurumuş kanı yıkar ve burunda nemli bir ortam sağlayarak iyileşmeyi hızlandırır.
Nazal topikal dekonjestanları (Afrin® sprey gibi) üç gün boyunca her bir burun deliğine günde iki kez iki sprey olarak ve daha sonra gerektiğinde küçük kanamaları kontrol etmek için maksimum bir veya iki gün süreyle kullanabilirsiniz. Dekonjestan, burundaki şişlik miktarını azaltır ve iyileşme aşamasında burun kanallarını açık tutabilir. İki hafta boyunca fiziksel aktiviteyi en aza indirin İzole burun ameliyatı geçiren hastalar normal gündüz aktivitelerine devam edebilirler.
Yürümek ve yataktan ziyade yatak dışında daha fazla zaman geçirmek bacaklarda zatürre veya kan pıhtılaşması riskini azaltmaya yardımcı olur. Ancak hastaların yorucu aktivitelerden kaçınması gerekir; bu durum şişliği artırabilir veya kanamaya neden olabilir.
CİDDİ KANAMA OLUŞTUĞUNDA LÜTFEN HEMEN DOKTORUNUZA BİLDİRİNİZ!