Kronik sinüzit sinüslerinizde uzun süreli şişlik veya enfeksiyondur. Tipik olarak 10 gün içinde kaybolan akut sinüzitin aksine, kronik sinüzit 12 hafta veya daha uzun süre
Böbreklerinizde, safra kesenizde, kulaklarınızda ve bademciklerinizde de taş oluşabilir. Bademcik taşları , tıbbi açıdan acil bir durum değildir ve sıklıkla kendi kendine çözülebilir. Ancak bazen bazı sorunlara neden olabilirler; bademciklerin taşlar için tipik bir yaşam alanı olmadığı göz önüne alındığında bu durum şaşırtıcı değildir.
bilir.
Bademcik Taşlarına Ne Sebep Olur?
Bademcik taşları, bademcik kriptaları olarak bilinen bademciklerin kıvrımlarında birikintilerin birikmesiyle oluşur. Bu kalıntılar zamanla kireçleşen yiyeceklerden, atılan hücrelerden veya bakterilerden oluşabilir. Yiyecek parçacıklarının etrafında kalsiyum birikmesi, yukarıda bahsedilenleri bademciklerinizdeki sert küçük bir çakıl taşına, yani bademcik taşına dönüştürür.
Bademcik taşlarının çoğu, bir pirinç tanesi büyüklüğünde miniktir, ancak bazıları, bir bademcik kayasının eşdeğeri olan bir üzüm büyüklüğüne kadar önemli ölçüde daha büyük olabilir. Bunlar en çok gençlik yıllarında görülür çünkü bademcik kriptaları en belirgin olduğu dönemdir ancak bu dönem her yaş, cinsiyet ve etnik kökenden herkesin başına gelebilir.
Herkeste bademcik taşı oluşabilmesine rağmen, bazı durumlarda daha yaygın görülmektedir:
- Büyük bademciklerde
- Kronik bademcik iltihabı olanlarda
- Kronik sinüs problemleri olanlarda
- Kötü diş hijyeni olanlarda
Bademcik Taşlarının Belirtileri
- Ağız kokusu (ağız kokusu)
- Kalıcı boğaz ağrısı
- Yutma güçlüğü
- Kulak ağrısı
- Kalıcı öksürük
- Şişmiş bademcikler
- Ağızda hoş olmayan bir tat
- Boğazda bir şeyin sıkışmış hissi
Antibiyotik tedavisine dirençli boğaz enfeksiyonları
Bademcik taşının bulunması genellikle diş hekimi veya doktorun boğazınızı başka nedenlerden dolayı muayene ettiği sırada rastlantısal bir gözlemdir. Ayrıca röntgen veya diğer görüntüleme taramalarında da görünebilirler.
Bademcik taşları nadiren yukarıda sıralanan olumsuz belirtiler dışında ciddi sorunlara neden olur. Ancak çok büyük taşlar nefes almayı veya yutmayı engelleyebilir.
Bademcik Taşı Tedavisi
Çoğu durumda bademcik taşları zamanla kendi kendine yerinden çıkar ve onları tamamen görmezden gelebilirsiniz. Eğer bunlar size biraz rahatsızlık veriyorsa (ya da ağız kokusuna nefes alma mesafesindekilere sıkıntı veriyorsa), tuzlu su ile gargara yapmak gibi evde yapılabilecek basit bir çareyi düşünebilirsiniz. Güçlü gargara, taşların bademciklerden çıkmasına yardımcı olabilir ve aynı zamanda ağız kokusunun bir kısmını etkisiz hale getirebilir.
.Küçük taşlar için ağız kokusu yada başka bir şikayet yapmıyorsa bi tedaviye gerek yoktur ancak çok büyük taşların uzaklaştırılması için cerrahi yardıma ihtiyaç duyulabilir. Kriptoliz olarak bilinen bir tedavi, birikintileri hapseden bademcik kriptalarını yumuşatarak çalışır. Alternatif olarak doktorunuz bademciklerin alınması için bademcik ameliyatı önerebilir. Bu genellikle yalnızca şiddetli, kronik vakalar için ve diğer tüm tedavi seçeneklerinin başarısız olduğu durumlarda önerilir.
Bademcik Taşları Nasıl Önlenir?
Bazı insanlar bademcik taşı geliştirmeye eğilimli olabilirken, bazılarında yalnızca bir tane bulunur. Düzenli olarak bademcik taşı alıyorsanız veya henüz ilkini yaşamamış olsanız da, bademcik taşı geliştirme riskinizi azaltmak için atabileceğiniz bazı adımlar vardır.
İyi ağız hijyeni uygulayın.
Dişlerinizi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve diş hekiminizin size öğrettiği tüm bu güzel şeyler, ağzınızın etrafında sıkışan yiyecek ve bakteri miktarını azaltarak bademcik taşlarının gelişimini önlemeye yardımcı olabilir. Hatırlatma ihtiyacı duyarsanız, önerimiz dişlerinizi günde iki kez fırçalamanız ve düzenli olarak diş ipi kullanmanızdır.
Tuzlu su ile gargara yapın.
Aklınızdaki sindirimi kolaylaştıran veya yemek sonrası nane gibi olmasa da, yemekten sonra tuzlu su ile gargara yapmak ağzı temizlemeye ve ağız kokusunu gidermeye yardımcı olur. Gargara yapmak da faydalı olabilir (ve tadı daha güzeldir), ancak bademcik taşlarının çevresinde tahrişe ve şişmeye neden olabilecek alkol içerenlerden kaçının.
Sigarayı bırakmak.
Sigara içmek ağızda veya boğazda iltihaplanmaya neden olduğu gibi bademcikleri de tahriş eder. Bu, bademcik kriptalarını şiddetlendirerek bademcik taşları için daha fazla saklanma deliği oluşturur.
Bolca su iç.
Susuz kalmamak genel olarak iyi bir fikirdir ancak bademcik taşları söz konusu olduğunda bunun mantığı, bunun tükürük üretimini destekleyerek ve döküntü birikimini sınırlayarak sağlıklı bir ağzı teşvik etmesidir.
Bademcik taşları ve belirtileri her ne kadar hoş olmasa da sağlığınız açısından önemli bir risk oluşturmaz. Bununla birlikte, bunların gelişmesini önlemek için adımlar atmak mantıklıdır ve iyi diş hijyeni ne olursa olsun uygulamaya değer bir şeydir. Sizi rahatsız eden büyük bademcik taşları varsa, bir KBB uzmanına başvurun.